Ναι, σ αυτό το άρθρο θα γκρινιάζω. Θα γκρινιάζω πολύ!!!
Θα γίνω ανυπόφορος και κλασικός π@π@ρ@ς που εύχομαι σε όλους «Καλό χειμώνα» κτλ…
Μετά από σχεδόν 6 μήνες ημιδιακοπών-καραντίνας και διακοπών ήρθε αυτή η ώρα να επιστρέψουμε σ αυτό που λέμε: «ρουτίνα». Ήρθε αυτή η ριμάδα ώρα που δεν θα προλάβουμε το σχολικό, που θα βρέχει και θα κάνουμε 2 ώρες να πάμε στη δουλειά μας, που θα έχει απεργία και θα γίνεται μακελειό στο κέντρο, που δεν θα σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, που θα θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στα 20 μας. Βέβαια, οι φίλο μας στην Περιφέρεια ίσως είναι λίγο πιο τυχεροί από εμάς, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο.
Αυτό που έχω καταλάβει τα τελευταία επτά χρόνια, ως μπαμπάς είναι ότι όσο περισσότερο «χαλαρώνεις» τόσο πιο σκληρή είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα. Και ειδικά φέτος που τα παιδιά μας κάνουν «διακοπές» ή διακοπές από τον Μάρτιο και θα πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο με μάσκες και αυστηρούς κανόνες δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ!!!!! Όμως όντας ευσυνείδητοι γονείς θα πρέπει να προετοιμάσουμε τα γλυκούλικά μας να επιστρέψουν με όρεξη και πάθος για μάθηση. Βγάζω απ’ έξω από την άσκηση «επιστροφή», το γεγονός ότι σε όλο αυτό θα πρέπει να βάλουμε και τον παράγοντα ότι επιστρέφουμε και εμείς….
ΒΗΜΑ 1 – Γινόμαστε τα ήρεμα πρότυπα
Role model, όπως λένε και οι φίλοι μας οι ξένοι!
Έχουμε αναφέρει δεκάδες φορές ότι τα παιδιά μας, μας αντιγράφουν. Εάν είμαστε μέσα στη τσίτα και τα «καντήλια», τότε σίγουρα δεν τα βοηθάμε να επιστρέψουν με ηρεμία στην καθημερινότητα. Όλα καλά και όλα ανθηρά.. Μικρά και σταθερά βήματα για να κοιμόμαστε νωρίς και να ξυπνάμε αγαπημένα με πρωινό όπως τις σχετικές διαφημίσεις.
Βέβαια, εάν γυρίσετε πίσω μία ημέρα πριν τον αγιασμό, καλή σας επιτυχία.
ΒΗΜΑ 2 – Αφήνουμε την υστερία για τον Covid, πίσω
Ας ξεκαθαρίσουμε το γεγονός, ότι απευθύνομαι σε κοινό που πιστεύει ότι υπάρχει ιός, δεν πιστεύει ότι μας ψεκάζουν και ότι στις μάσκες υπάρχει τσιπάκι 5g. Σε αντίθετη περίπτωση, καλή καρδιά.. 🙂
Συνεχίζω… Εξηγούμε στα παιδιά μας την σημαντικότητα της ατομικής υγιεινής ακόμα και μέσα στο σπίτι. Δοκιμάζουμε τη μάσκα και μένουμε ώρα μ αυτή για να τη συνηθίσουμε, καθαρίζουμε συχνά τα χέρια μας κτλ.. Ακόμα και εμείς! Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε κάποια πράγματα να γίνονται στο σχολείο μηχανικά… Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Δεν χρειάζεται να υστεριάζουμε γιατί θα οδηγηθούμε σε αντίθετα αποτελέσματα. Είχα διαβάσει μέσα στην καραντίνα, ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών έχουν 20 φορές πιθανότητες να χτυπήσουν τυχαία, παρά να κολλήσουν Covid.
Εάν ανησυχείτε να επιστρέψετε ίσως λόγω ειδικών συνθηκών, θα πρότεινα να μιλήστε με το σχολείο σας και να βρείτε μία λύση. Το βασικότερο είναι να μην σημασία σε ομάδες τύπου «μανούλες ενωμένες, ποτέ κινημένες» κτλ και να αρκεστείτε στις επίσημες ενημερώσεις.
ΒΗΜΑ 3 – Μπείτε σε πρώιμη ρουτίνα
Το ανέφερα και παραπάνω… Πρέπει να επαναφέρετε μια αίσθηση συνέπειας και του αυστηρού προγράμματος από νωρίς και όχι τελευταία ημέρα. Επαναφέρετε κάποια καλά αλλά σταθερά όρια γύρω από την ώρα ύπνου και την χρήση της τεχνολογίας και θυμίστε τους οικογενειακούς κανόνες. Τα παιδιά χρειάζονται ύπνο και ξεκούραση για να μεγαλώσουν σωστά και ήρεμα… Βραδιές σινεμά, θεάτρου, καραόκε και Playstation μπορούν για λίγο να περιμένουν!
ΒΗΜΑ 4 – Ψυχολογήστε τα παιδιά και ακούστε τα
Μερικά παιδιά αλλά και μερικοί από εμάς, ανησυχούμε για την επιστροφή στο σχολείο. Ως γονείς, «δουλειά» μας είναι να τους βοηθήσουμε να ανταπεξέλθουν σ’ αυτό το άγχος, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν τον ενθουσιασμό για τη νέα σχολική χρονιά. Σίγουρα μπορεί κάποια πράγματα να έχουν ξεχαστεί, οπότε δεν είναι κακό να κάνουμε επανάληψη για μία ομαλότερη μετάβαση. Ας μιλήσουμε μαζί τους για να βγάλουν από μέσα τους την όποια υποσυνείδητη αγωνία ενδέχεται να έχουν. Όσο πιο cool επιστρέψουν, τόσο καλύτερα… για όλους μας!
Μην απορρίπτετε ή ακυρώνετε αυτά τα συναισθήματα ή τις σκέψεις τους, αλλά αφήστε τα να εκφραστούν. Για παράδειγμα το πρόβλημα της Χριστίνας-Ιφιγένειας ήταν ότι δεν έχει μωβ μάσκες…
ΒΗΜΑ 5 – Κάντε λάθη
Κανείς δεν γεννήθηκε γονέας!
Στην πορεία ανακαλύπτουμε – τυχαία τις περισσότερες φορές – πώς να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και πως να συμπεριφερθούμε σε διάφορες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το βασικότερο είναι να κάνουμε λάθη και να μάθουμε, να σκοντάψουμε και να σηκωθούμε. Μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι μέρα με τη μέρα. Μόνο έτσι θα δουν τα παιδιά μας ότι ακόμα και οι σούπερ ήρωες τους, δλδ εμείς, κάνουμε λάθη, τα παραδεχόμαστε και συνεχίζουμε μπροστά.
Καλό μας χειμώνα!!!! ?