Οικογενειακές διακοπές = Παιδική ευτυχία

Θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι τα οικογενειακά ταξίδια είναι ένα δώρο ευτυχίας προς τα παιδιά μας. Βέβαια παραβλέπουμε το γεγονός παταγώδους αποτυχίας ενός ταξιδιού! Χωρίς να θέλω να χαλάσω αυτό το ιδανικό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, να θυμίσω… ξερατά, γκρίνιες, κλάματα, νεύρα στο αυτοκίνητο, κίνηση τη Κακιά Σκάλα… Επιστρέφουμε στο ιδανικό…

Πριν μερικές εβδομάδες, με αφορμή το ταξίδι στο Σμόλικα, με ρώτησε η Χριστίνα-Ιφιγένεια, πότε θα έρθει το καλοκαίρι για να κάνουμε εκδρομές και μπάνιο στη θάλασσα. Απαίτησε να πάμε οι δύο μας (χωρίς τον Γιάννη) και όταν την ρώτησα που θέλει, που απάντησε τη Νέα Υόρκη… (No comments_). Πάντως εγώ εστιάζω σε πιο οικονομικά ταξίδια!

Και επιστρέφουμε στο θέμα μας. Έψαξα λίγο το θέμα διακοπές, ευτυχία, ταξίδια με γονείς κτλ και διαπίστωσα ότι… όσες περισσότερες εκδρομές, τόσο πιο ευτυχισμένα παιδιά! Και θα με ρωτήσετε που θα βρούμε τα λεφτά ρε μεγάλε! Θα σας απαντήσω ότι έχετε δίκαιο αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εξοικονομήσουμε λίγα χρήματα και να πάμε ακόμη και μία κοντινή εκδρομή στη φύση  ή ένα ταξίδι σε κοντινές αποδράσεις.  Για παράδειγμα στην Μ.Βρετανία κάθε χρόνο κατά μέσο όρο οι γονείς ξοδεύουν πάνω από 500 λίρες για παιχνίδια ανά παιδί. 

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ειδικούς, οι γονείς προτιμούν να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε διακοπές από ότι σε παιχνίδια, τα οποία τα παιδιά συχνά βαριούνται σε μια ή δύο εβδομάδες λίγο αργότερα. Οι οικογενειακές διακοπές εκτιμώνται από τα παιδιά μας, τόσο γιατί ζούμε Τη Στιγμή μαζί τους, μία χαρούμενη στιγμή αλλά και ότι αυτό αποτυπώνεται στη μνήμη τους ως κάτι όμορφο, χαλαρό και ευχάριστο. Έτσι, εάν πρόκειται να ξοδέψουμε χρήματα για κάτι, ας είναι για κάτι που θα τους κεντρίσει τον συναισθηματικό κόσμο, παρά κάποιο υλικό αγαθό.  

Το ταξίδι με τα παιδιά μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Ένα εμπλουτισμένο φυσικό (αλλά και αστικό) περιβάλλον προσφέρει νέες εμπειρίες που είναι ισχυρές σε συνδυασμό με τη κοινωνική, σωματική, γνωστική και αισθητηριακή αλληλεπίδραση που θα προσφέρουμε εμείς! Φανταστείτε τίς αναμνήσεις των παιδιών σας όταν είδαν κάτι μοναδικό, θα αισθάνθηκαν την αύρα του καλοκαιριού, όταν ένιωσαν πραγματικά ελεύθερα σε ένα δάσος. Ο Γιάννης από το ταξίδι μας στον Αη Στράτη, θυμάται περισσότερο το ποδήλατο που έκανε ελεύθερος στο νησί, χωρίς να νιώθει εγκλωβισμένος.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, οι οικογενειακές διακοπές μπορούν να λειτουργήσουν ως «άγκυρες ευτυχίας». Σύμφωνα με άλλη έρευνα, η πιο ευτυχισμένη μνήμη του 49% των ερωτηθέντων ήταν σε διακοπές με την οικογένεια. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μπορούν ακόμα να θυμούνται έντονα τις οικογενειακές διακοπές τους από την παιδική ηλικία, και το ένα τέταρτο από αυτούς αντιμετώπισε τη χρήση τέτοιων αναμνήσεων για να ξεπεράσει δύσκολες ημέρες.

Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, για να εξερευνήσετε μαζί το άγνωστο και βοηθήστε το παιδί σας να γίνει (ακόμα) πιο έξυπνο!


Ακολουθήστε το DadsRules στο Instagram:

inst-dr2

About Κωνσταντίνος Εφραιμίδης

Τον Αύγουστο του 2013 απέκτησα τον γιό μου Γιάννη, ο οποίος ως γνήσιο λιονταράκι μας κάνει ότι θέλει. Νιώθοντας την ανάγκη να μοιραστώ αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα με όσους περισσότερους μπορώ, το Φεβρουάριο του 2014 δημιούργησα αυτό το ημερολόγιο σκέψεων. Έτσι για να λέμε αυτά που νιώθουμε σε άλλους μπαμπάδες. Στο ενδιάμεσο ξανάγινα πατέρας, αποκτώντας μία πανέμορφη κόρη, τη Χριστίνα-Ιφιγένεια και οι σκέψεις πολλαπλασιάστηκαν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *