Greta Thunberg

Πάει καιρός που τα είπαμε τελευταία φορά. Η αλήθεια είναι ότι λίγο το καλοκαίρι , λίγο η νέα δουλειά με αποσυντόνισαν.. (όχι ότι θέλω και πολύ).. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκω τα φθινοπωρινά μου πατήματα και είπα να μοιραστώ μερικές σκέψεις για την 16χρονη ακτιβίστρια. Βέβαια ήθελα να μοιραστώ κάποιες άλλες σκέψεις για την 31χρονη ψεύτρα Barbie αλλά το κράτησα..

Άρχισα να παρακολουθώ στα social τη Greta Thunberg πολύ πριν γίνει μόδα γιατί την πέτυχα σε ένα Facebook page για την κλιματική αλλαγή και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που ακολουθώ. Την έψαξα και μου φάνηκε ενδιαφέρουσα περίπτωση καθώς μία 15χρονη (τότε) είχε αναπτύξει ένα τυπου κίνημα προκειμένου να αφυπνίσει τους ηγέτες και να κάνουν κάτι για το κλίμα, μέσω ειρηνικών πορειών και «σχολικών απεργιών». Βέβαια μου φάνηκε λίγο περίεργο πως το οργανώνει τόσο καλά και παράλληλα πάει σχολείο κτλ.. Αλλά σκέφτηκα και εμείς οι «μεγάλοι» όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι, βρίσκουμε χρόνο..

Μέχρι και τον διάπλου της με το ηλιακό ιστιοπλοϊκό όλα οκ.. Βέβαια και εκεί κάπως μου φάνηκε, καθώς πώς μπορεί μία 16χρονη να «επιβιώσει σε ένα 15νθήμερο ταξίδι με ιστιοπλοϊκό. Για την ιστορία η Team Malizia της προσέφερε χωρίς κόστος το Malizia II – ένα σύγχρονο αγωνιστικό σκάφος, το οποίο σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του δεν παράγει ρύπους και σύμφωνα με τον κατασκευαστή του έχει παραχθεί μερικώς από ανακυκλωμένα υλικά.

Και στις 28 Αυγούστου 2019, φτάνει στη Ν.Υόρκη μετά βαΐων, κλάδων και δεκάδων fans αφού προηγουμένως έχουμε βιώσει μία περιγραφή/αναμετάδοση στα social ανάλογη αυτή του Volvo Ocean Race. Και κάπως εδώ αρχίζω και ξενερώνω… Περίμενα να δώ τι θα γίνει μέχρι τη σύνοδο του Ο.Η.Ε. Και προχθές απλά επιβεβαίωσα την ξενέρα μου με το όλο εγχείρημα. Γιατί θα με ρωτήσετε..

Αρχικά, έχει αφήσει το σχολείο για να κάνει περιβαλλοντική «εθελοντική» καμπάνια. Το σχολείο και το περιβάλλον γύρω από αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό για έναν έφηβο. Διαμορφώνει, μαθαίνει, εκπαιδεύει, προετοιμάζει. Ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες όπως η Σουηδία κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να το παρακολουθήσεις. Δεν με ενδιαφέρει που έχει βρει τα χρήματα για τις μετακινήσεις από πόλη σε πόλη κτλ κτλ γιατί θεωρητικά η οικογένειά της είναι ευκατάστατη. Εάν για παράδειγμα το υπερατλαντικό ταξιδάκι πραγματοποιούνταν με κλειστά τα σχολεία κάπως θα την συμπαθούσα περισσότερο. Κάνω το κομμάτι μου και επιστρέφω σχολείο να μορφωθώ.

Δεύτερον αυτό το #FridaysForFuture. Μία τύπου απεργία/διαδήλωση για μαθητές που σαν στόχο έχει να κινητοποιήσει την κοινωνία για το κλίμα. Σύμφωνα με την ίδια πάνω από 4 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι σε 170 χώρες κινητοποιήθηκαν και διαδήλωσαν. Δηλαδή με πορείες κτλ θα σωθεί το κλίμα και θα σταματήσει η κλιματική αλλαγή? Φανταστείτε τα 4 εκατομμύρια να βρισκόντουσαν σε βουνά και λαγκάδια και καθάριζαν, φύτευαν, πότιζαν. Κάθε Παρασκευή. Μήπως θα ήταν πιο πιστευτό? Απλά φανταστείτε το!

Τρίτον, η ομιλία της στον Ο.Η.Ε. Μίσος #apotalidl και καμία ουσία. Και ποια είσαι εσύ κουκλίτσα μου που μιλάς έτσι..? Show some respect όπως λένε και οι ξένοι.. Η ομιλία της εάν και σε σωστή βάση με απογοήτευσε γιατί κυριάρχησε το μίσος και όχι το συναίσθημα και η λογική. Και αυτό το και καλά νευριασμένο ύφος την ώρα που περνούσε ο Trump που αποσκοπούσε?

Και γιατί φταίει ο Trump για την κλιματική αλλαγή και όχι εμείς. Τι θα κάνει ο κάθε Trump και ο κάθε ηγέτης; Θα μας τραβήξει τα αυτιά να σεβόμαστε το περιβάλλον; Όλοι εσείς που διαδηλώσατε θέλετε να μου πείτε ότι: κάνετε σωστή ανακύκλωση, όταν βρίσκετε σκουπίδι στο βουνό το μαζεύετε, δεν πίνετε σε πλαστικό το freddo, έχετε ενεργειακές λάμπες στο σπίτι, ποτίζετε με αυτόματο πότισμα και άλλες δεκάδες eco friendly ενέργειες, τις οποίες κανένας ηγέτης δεν μπορεί να μας τα επιβάλλει. Οι κοινωνίες εκλέγουν μέσω δημοκρατικών διαδικασιών τους ηγέτες που τις αξίζουν. Αρα;

Και εδώ έρχεται ο παράγοντας πατέρας και οικογένεια. Για να φτάσει ένα παιδί από τα 15 του να κάνει όλα αυτά, τότε κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι. Και οι δύο γονείς της είναι καλλιτέχνες και μάλιστα ο μπαμπάς της είχε αναλάβει το management της τραγουδίστριας μαμάς. Αυτό βέβαια δεν λέει κάτι. Πολλές οικογένειες είναι έτσι. Και δεν θα σχολιάσω το θέμα υγείας που έχει γιατί είναι σοβαρό και δεν παίζουμε μ αυτά!

Αυτό όμως που με ενοχλεί περισσότερο απ όλα, είναι η «εκμετάλλευση» ενός ανηλίκου. Όπως διαφωνώ κάθετα και με τις διαφημίσεις με παιδιά. Ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του, πρέπει να κάνει/βιώσει συγκεκριμένα πράγματα και οι γονείς να βοηθήσουν να τα υλοποιήσει. Να του προσφέρει όλα απαραίτητα να μεγαλώσει σε ένα υγιές περιβάλλον και όχι να του καλλιεργεί μίσος και διχόνοια.

Too good to be true! Μακάρι να διαψευστώ και να δοθεί λύση στο πρόβλημά που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Όμως υπάρχουν 1000 άλλες λύσεις για να αλλάξουμε τη ρότα του καραβιού εκτός από ανταρσία και μίσος. Υπάρχει ο διάλογος και το προσωπικό παράδειγμα. Αλλάζουμε εμείς, θα αλλάξουν και τα παιδιά μας.

Καλή μας συνέχεια και να προσέχουμε..

Ακολουθήστε το DadsRules στο Instagram:

inst-dr2

Comments

comments

About Κωνσταντίνος Εφραιμίδης

Τον Αύγουστο του 2013 απέκτησα τον γιό μου Γιάννη, ο οποίος ως γνήσιο λιονταράκι μας κάνει ότι θέλει. Νιώθοντας την ανάγκη να μοιραστώ αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα με όσους περισσότερους μπορώ, το Φεβρουάριο του 2014 δημιούργησα αυτό το ημερολόγιο σκέψεων. Έτσι για να λέμε αυτά που νιώθουμε σε άλλους μπαμπάδες. Στο ενδιάμεσο ξανάγινα πατέρας, αποκτώντας μία πανέμορφη κόρη, τη Χριστίνα-Ιφιγένεια και οι σκέψεις πολλαπλασιάστηκαν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.