Τελικά τα καταφέραμε. Καταφέραμε να κλειστούμε πάλι μέσα. Καταφέραμε όμως να κλείσουμε και τα παιδιά μας μπροστά από μία οθόνη.
Και ενώ όλα αυτά είχαν κάποιο χαβαλέ τον Μάρτιο, πλέον δεν έχει κανένα χαβαλέ να βάζεις το 4χρονο μπροστά από έναν υπολογιστή για ώρες. Δεν έχει κανένα χαβαλέ να βάζεις το 7 χρόνο να μάθει την προπαίδεια στην ΕΡΤ2. Και ενώ λέγαμε ότι «ευτυχώς το δημοτικό, τη γλίτωσε» στην στροφή μας περίμενε και πάλι η σύγχρονη τηλεκπαίδευση.
Και γι’ αυτό δε φταίει το κράτος, αλλά εμείς. Εμείς ως γονείς καταφέραμε να αποτύχουμε στη δεύτερη φάση! Το Μάρτιο πείσαμε τους γονείς μας που έχουν περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια (πιο δύσκολα από τα δικά μας στα σίγουρα) να κάτσουν σπίτι και να μας βλέπουν από το tablet. Τους πείσαμε να κάνουν ebanking και να αγοράζουν από e-supermarket. Να κατεβάζουν (παράνομα) ταινίες. Να κάνουν λογαριασμό σε Netflix. Τους πείσαμε ότι μπορούμε να ηγηθούμε μία αλλαγή.
Και όμως αποτύχαμε. Στη δεύτερη φάση, αποτύχαμε να πείσουμε τα παιδιά μας να σεβαστούν το κοινωνικό σύνολο. Αποτύχαμε να πείσουμε τους εφήβους ότι το δύσκολο είναι το «δεν έχω το wifi» αλλά ότι «πέθανε ο παππούς σου». Αποτύχαμε να σεβαστούμε όλους αυτούς που «έζησαν» με 500 και 600 ευρώ για μήνες. Αποτύχαμε να σεβαστούμε τους γονείς, που ενώ δεν έχουν χρήματα, αγόρασαν tablet και pc για τα παιδιά τους για να κάνουν μάθημα.
Προφανώς και δεν φταίνε οι νέοι. Οι νέοι έχουν γονείς και δεν ξέρω πώς θα είναι ο Γιάννης ή η Χριστίνα-Ιφιγένεια στα 15 ή στα 18 ή στα 21 τους, αλλά ναι.. έχουν εμάς να τους συμβουλεύουμε, να τους βάζουμε όρια, να συνεχίσουμε να διδάσκουμε σεβασμό. Τα παιδιά Δημοτικού ήταν τα πιο υπάκουα. Ήταν αυτά που δεν έβγαζαν τη μάσκα ούτε για νερό. Ήταν αυτά που τους έγινε συνήθεια να βγαίνουν από το σπίτι και να τη φέρουν στο πρόσωπό τους. Και όμως ενώ ακολούθησαν τους κανόνες, τους ξαναβάλαμε να βλέπουν ΕΡΤ και τη δασκάλα τους μέσα από το webex.
Κάθε ηλικία έχει την δική της ανάγκη και μιλώντας ως γονέας παιδιού β’ δημοτικού και νηπιαγωγείου, απορώ πώς αυτά τα παιδιά θα μάθουν! Θα μάθουν την ομαδικότητα, την θετική σκέψη που προσφέρει ο Δάσκαλος, τα γράμματα, την ιστορία! Κάνουμε τα πάντα για να μην κολλούν με τις ώρες σε οθόνες και δυστυχώς πρέπει να κολλήσουν για να μάθουν.
Εύχομαι και ελπίζω η γενιά των lockdowns να είναι μία καλύτερη γενιά. Να τους μάθουμε το σεβασμό προς το κοινωνικό σύνολο, την αγάπη, την ανοχή, την υπομονή, το δίκαιο. Μακάρι….