#2 Η υπομονή είναι αρετή

IMG_1511

Σοφό ρητό. γιατί?

Γιατί σε οποιαδήποτε σχέση, εάν δείξεις την υπομονή που πρέπει, σίγουρα – αργά ή γρήγορα – θα βγεις κερδισμένος. Δη, άμα πρόκειται για το παιδί σου.

Ένα ανθρωπάκι, που προφανώς έχει μηδέν ελαστικότητα, τουλάχιστον στα πρώτα του χρόνια και δείχνοντας εσύ ως γονιός την απαραίτητη υπομονή, μαθαίνεις στο παιδί σου να αποκτά σιγά-σιγά υπομονή και να αντιλαμβάνεται ότι δεν ισχύει, στις περισσότερες περιπτώσεις, το “άντρα θέλω – τώρα τον θέλω”. Αυτό που βλέπω και έχω καταλάβει είναι ότι αν με υπομονή δείξεις και εξηγήσεις στο παιδί γιατί πρέπει να περιμένει όταν ζητάει κάτι με επιμονή, εξασκείται η δική του αντίληψη αναμονής.

Το θέμα της υπομονής είναι σχεδόν ανεξάντλητο, αλλά θα επικεντρωθώ στα πολύ βασικά.
Βιώνοντας τα τελευταία 2 χρόνια, μια καθημερινότητα με απουσία του hubby αλλά και του μπαμπά του Στεφ, όντας εκτός Αθηνών για δουλειά, έμαθα να δείχνω υπομονή στα πάντα.
Υπομονή για να δούμε τον άντρα, πατέρα, φίλο.
Υπομονή για να ζήσουμε άκρως οικογενειακές στιγμές.
Υπομονή στο να χειρίζομαι καταστάσεις μόνη μου, πχ. να κοιμηθεί ο Στέφανος, για να κάνω μπάνιο – να γυρίσουμε από το super market και να πηγαινοερχόμαστε 7 φορές αυτοκίνητο- σπίτι για να ανεβάσουμε τα ψώνια. Υπομονή όταν πας σε ‘κοινωνική εκδήλωση’ και δεν ανταλλάζεις κουβέντα με τους φίλους σου γιατί απλά κυνηγάς – μόνη σου – το τρομερό δίχρονο.

Απλές καθημερινές καταστάσεις, που σε δυσκολεύουν και αν δεν έχεις υπομονή, ζήτω που καήκαμε.
Αλλά: ούσα μαμά, έχοντας απέναντί σου το παιδί σου, το οποίο είναι το μόνο που ανέχεσαι να τεστάρει τα όρια της υπομονής σου, αντιλαμβάνεσαι η ίδια ότι εάν έχεις και δείξεις υπομονή, βρίσκεις τον τρόπο να διασκεδάσεις με την απελπιστική -άπειρες φορές- αυτή κατάσταση και να υπερβείς τα όρια σου αλλά και το πιο σημαντικό, να καλλιεργήσεις στο παιδί σου να έχει τη σοφία να εξαντλήσει τη διαδικασία της μάθησης.

inst-dr2

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.