Ο Αδιάφορος

Μερικές φορές πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνδρες είμαστε οι χειρότεροι του είδους μας. Και όταν θέλουμε (δυστυχώς) μπορούμε να γίνουμε ακόμα χειρότεροι, ειδικά όταν γινόμαστε αδιάφοροι!

Από τη μία παρατηρώ όλο και περισσότερους μπαμπάδες να ασχολούνται με καθημερινές δουλειές του σπιτιού καταρρίπτοντας στερεότυπα, από την άλλη όμως υπάρχουν ακόμα αυτοί οι οποίοι έμμεσα καταστρέφουν το παιδί και κατ επέκταση την οικογένεια.

Ψάχνοντάς το λίγο το θέμα, έπεσα πάνω σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και αποδεικνύει πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί η αδιαφορία του πατέρα για ένα μικρό παιδί. Η ψυχρή ή απόμακρη σχέση με τον πατέρα, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή του παιδιού, μερικές φορές ακόμη και δεκαετίες μετά.

Η πατρική αγάπη είναι το κλειδί στην ανάπτυξη και καλλιέργεια του παιδιού. Ένας αδιάφορος πατέρας, καλύτερα να μην είναι πατέρας γιατί όπως όλοι γνωρίζομε το παιδί καταγράφει. Και καταγράφει την αδιαφορία τη οποία θα μεταφέρει και αυτό με τη σειρά καθώς μεγαλώνει.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρχε η πεποίθηση ότι στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών, έπαιζε ρόλο η σχέση αγάπης με τη μητέρα και ότι ο ρόλος του πατέρα ήταν να στηρίξει οικονομικά τη μητέρα αλλά και όλη την οικογένεια χωρίς όμως η παρουσία τους να απαιτείται για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Όμως αυτή η πεποίθηση είναι εντελώς λανθασμένη και πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε πως η επιρροή του πατέρα είναι εξαιρετικά σημαντική στη ζωή του παιδιού μερικές φορές, μεγαλύτερη και από της μητέρας.

Για αυτό εάν δεν είμαστε σε φάση, καλύτερα να το πουμε εξ αρχής παρά να μην ασχολούμαστε μαζί του. Καλύτερα να του πούμε ότι «ο μπαμπάς θα ασχοληθεί μαζί σου σε λίγο», παρά να κάνουμε ότι ασχολούμαστε. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται και νιώθουν τα πάντα!

Για αυτό εάν δεν είμαστε σε φάση, καλύτερα να το πουμε εξ αρχής παρά να μην ασχολούμαστε μαζί του. Καλύτερα να του πούμε ότι «ο μπαμπάς θα ασχοληθεί μαζί σου σε λίγο», παρά να κάνουμε ότι ασχολούμαστε. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται και νιώθουν τα πάντα!

Τα χαρακτηριστικά των αδιάφορων:

– Είναι απομακρυσμένοι συναισθηματικά από τα παιδιά τους

– Προσφέρουν μικρή ή καθόλου εποπτεία

– Δείχνουν λίγη αγάπη

– Έχουν λίγες ή καθόλου προσδοκίες ή απαιτήσεις για την μελλοντική τους συμπεριφορά

– Δεν παρακολουθούν σχολικές εκδηλώσεις

– Μπορούν να αποφύγουν σκόπιμα τα παιδιά τους

– Είναι συχνά «υπερβολικά συγκλονισμένοι» από τα δικά τους προβλήματα για να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους

Ακολουθήστε το DadsRules στο Instagram:

inst-dr2

Comments

comments

About Κωνσταντίνος Εφραιμίδης

Τον Αύγουστο του 2013 απέκτησα τον γιό μου Γιάννη, ο οποίος ως γνήσιο λιονταράκι μας κάνει ότι θέλει. Νιώθοντας την ανάγκη να μοιραστώ αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα με όσους περισσότερους μπορώ, το Φεβρουάριο του 2014 δημιούργησα αυτό το ημερολόγιο σκέψεων. Έτσι για να λέμε αυτά που νιώθουμε σε άλλους μπαμπάδες. Στο ενδιάμεσο ξανάγινα πατέρας, αποκτώντας μία πανέμορφη κόρη, τη Χριστίνα-Ιφιγένεια και οι σκέψεις πολλαπλασιάστηκαν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.