Η φαντασία στη (παιδική) εξουσία!

Η πατρότητα είναι μαγική. Η πατρότητα είναι μοναδική. Η πατρότητα ανακαλύπτεται. Η πατρότητα είναι ένα μεγάλο, ατελείωτο παραμύθι με χιλιάδες σελίδες ιστορίας και φυσικά με πολύ γέλιο και κλάμα.

zontanianagnosi

Όπως και οι σε εκατομμύρια μπαμπάδες εκεί έξω, έτσι και εγώ σ’ εμένα, όταν γεννήθηκε ο Γιάννης, ένα αόρατο χαστούκι χαράς και συγκίνησης ήρθε και κόλλησε στο πρόσωπό μου. Και από τότε όλα περιστρέφονται γύρω του.

Διαβάζοντας πολύ, κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και μετά και προσπαθώντας να τα εφαρμόσω, κατάλαβα ότι δεν είχα στον ήλιο μοίρα! Μηδενική επιτυχία στην εφαρμογή της θεωρίας που μερόνυχτα διάβαζα. Έτσι αποφάσισα να εφαρμόσω μεθόδους που δεν είχα διαβάσει αλλά μου φαίνονταν λογικές. Πρώτα τις εφάρμοζα και μετά ρωτούσα τους ειδικούς. Ένα από αυτά που πήρα την πρωτοβουλία να εφαρμόσω ήταν οι περίεργες ιστορίες. Φαντάζομαι πως δεν είμαι ο μόνος που το έκανα, πάνω στην απελπισία να ηρεμήσει από τους κολικούς και τα δόντια.. (αχ αυτά τα δόντια!) Από νεογέννητο κιόλας όταν τον είχα στην αγκαλιά μου, εφηύρα ιστορίες με ανθρώπους, ζώα, αστέρια που μιλάνε, παιχνίδια που αγαπούν. Στην πορεία, οι άνθρωποι πήραν ονόματα, τα ζώα τοποθετήθηκαν στο ζωικό βασίλειο, τα αστέρια σταμάτησαν να μιλάνε και απλά φωτίζουν, τα παιχνίδια έγιναν σαν το Toy Story!

Ιστορίες, που εάν τις ηχογραφούσα, κανείς -μα κανείς!- δεν θα έβγαζε άκρη. Ιστορίες, που έχουν το Mickey να κάνει παρέα με τα Playmobil και το Donald να είναι αστέρι στον ουρανό. Ιστορίες, που τα λούτρινα ζώα κάνουν συμμαχία με τους μαρκαδόρους και οι πέτρες της θάλασσας μετατρέπονται σε ανθρώπους. Η φαντασία στην εξουσία! Φαντασία έχουμε όλοι μας, άλλοι περισσότερη, άλλοι λιγότερη. Εξουσία έχουν τα παιδιά μας και ας μη θέλουμε να το παραδεχθούμε. Εάν προσθέσουμε και τη μαγική λέξη «παιδική» τότε το μέλλον μας σίγουρα διαγράφεται πιο υποκινούμενο από ποτέ.

Γιατί εμείς τους χαρίζουμε τη φαντασία και εκείνα την τοποθετούν στο μέλλον τους!

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στις 9/10/2015 στο Blog του TEDxKids@Ilissos 

tedxkids-banner-300x250-png

inst-dr2

Comments

comments

About Κωνσταντίνος Εφραιμίδης

Τον Αύγουστο του 2013 απέκτησα τον γιό μου Γιάννη, ο οποίος ως γνήσιο λιονταράκι μας κάνει ότι θέλει. Νιώθοντας την ανάγκη να μοιραστώ αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα με όσους περισσότερους μπορώ, το Φεβρουάριο του 2014 δημιούργησα αυτό το ημερολόγιο σκέψεων. Έτσι για να λέμε αυτά που νιώθουμε σε άλλους μπαμπάδες. Στο ενδιάμεσο ξανάγινα πατέρας, αποκτώντας μία πανέμορφη κόρη, τη Χριστίνα-Ιφιγένεια και οι σκέψεις πολλαπλασιάστηκαν..

One Comment

  1. Pingback: Διαγωνισμός TedxKids - DadsRules

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *