Εσύ τί θα έκανες;

Όλοι μας έχουμε δει διάφορες “φυλές” γονέων να κυκλοφορούν. Με άλλους συμφωνούμε, με άλλους όχι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε σεβόμαστε πώς ο καθένας μεγαλώνει τα παιδιά του. Σεβόμαστε το γεγονός ότι μπορεί να διαφωνούμε στην ανατροφή.

Είναι οι “φυλές” που βρίζουν τα παιδιά τους στο ποδόσφαιρο γιατί δεν έβαλαν γκολ, είναι οι “φυλές” που βρίζουν τον προπονητή του παιδιού τους στον ίδιο αγώνα, είναι οι “φυλές” που βρίζονται με άλλους γονείς στην κερκίδα. Είναι όμως και “φυλές” που στηρίζουν την προσπάθεια, που σέβονται, που υπερασπίζονται θεμελιώδεις αρχές της υγιούς κοινωνίας.

Με πολύ απλά λόγια είναι οι “φυλές” που λένε: “σε χτύπησαν.. χτύπα και εσύ”, “σε χτύπησαν.. σήκω και φύγε”, “ρίξτου μια σφαλιάρα για πλάκα” κοκ. Ο καθένας μας έχει έναν διαφορετικό τρόπο να περάσει στα παιδιά του το σεβασμό, το “μην μπλέκεις” ή “μπλέξε για να βρεις το δίκιο σου”. Το σίγουρο είναι όμως όπως έχουμε ξαναπεί χιλιάδες φορές, ότι τα παιδιά βλέπουν και κάνουν αυτά που κάνουμε και εμείς. Γιατί εμείς είμαστε πρότυπα γι αυτά. Είμαστε οι Θεοί τους. Αρα ότι κάνουμε, κάποτε θα το κάνουν.

Και γιατί τα λέω όλα αυτά… Γιατί διάβασα την είδηση ότι 17 παιδιά από Γυμνάσιο και Λύκειο στο Βύρωνα, σάπισαν στο ξύλο και έστειλαν στο νοσοκομείο έναν συνομήλικο τους ο οποίος προσπάθησε να τους πει “μην κάνετε bullying στη μικρότερη αδερφή μου”. Το χειρότερο όμως είναι ότι συνέβη μέσα σε σχολείο και προφανώς την ώρα που κάπου βρίσκονταν καθηγητές. Το χειρότερο όλων είναι η ανακοίνωση των καθηγητών αλλά και η κρύα τυπική τοποθέτηση της Υπουργού Παιδείας αλλά και η επίσκεψή της στο σχολείο. Δεν θα αναλύσω ποιος φταίει και 17 παιδιά, πλάκωσαν στο ξύλο έναν “αδύναμο” συμμαθητή τους. Δεν θα αναλύσω την δήλωση των καθηγητών Λυκείου οι οποίοι καταδικάζουν το γεγονός και θα μοιράσουν αποβολές στους 2 από τους 17. Δεν θα σχολιάσω στο ότι ο Διευθυντής θα έπρεπε να πάρει μετάθεση για κάπου ακριτικά. Δεν θα σταθώ στις selfies που έβγαζαν οι δράστες στο Αστυνομικό τμήμα. Δεν θα σταθώ στο 100% υπεύθυνοι είναι / είμαστε πρωτίστως εμείς ως γονείς! Εμείς φταίμε που τα 17 παιδιά την έπεσαν στον “φίλο” τους. Εμείς! τα ίδια λέγαμε πριν κάποιες εβδομάδες ότι ένας μαθητής τραμπούκιζε μία καθηγήτρια..

Ως πατέρας ενός αγοριού 6 και μίας κόρης 3, βάζω τον εαυτό μου στη θέση του πατέρα του 17χρονου, κάνοντας ένα υποθετικό σενάριο. Σε 11 χρόνια ο Γιάννης πάει να υπερασπιστεί (όπως πρέπει) την μικρότερη αδερφή του, η οποία δέχεται bullying. Και τον πλακώνουν στο ξύλο 17 συμμαθητές του μέσα στο σχολείο. Τί θα έκανα; Τί θα κάνατε εσείς εάν σας συνέβαινε το ίδιο;

Θα αντιδρούσατε ψύχραιμα, πολιτισμένα και εφαρμόζοντας το Νόμο (δλδ μήνυση κτλ). Ή θα μπαίνατε μέσα στην αίθουσα καθηγητών και θα κάνετε όλα άνω-κάτω; Θα επικρατούσε η λογική ή το συναίσθημα; Πραγματικά, προσπαθώ από το πρωί να σκεφτώ πώς θα αντιδρούσα. Τί θα έκανα; Πώς θα μιλούσα; Πώς θα αντιδρούσα;

Αγαπητοί γονείς, όσο είναι ακόμα νωρίς ας προσπαθήσουμε να είμαστε σωστοί και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας όσο πιο ήρεμα γίνεται. Να τους διδάξουμε με τις πράξεις μας το σεβασμό, την προστασία στον αδύναμο, την αγάπη για τον δίπλα και τον διάλογο.


Ακολουθήστε το DadsRules στο Instagram:

inst-dr2

Comments

comments

About Κωνσταντίνος Εφραιμίδης

Τον Αύγουστο του 2013 απέκτησα τον γιό μου Γιάννη, ο οποίος ως γνήσιο λιονταράκι μας κάνει ότι θέλει. Νιώθοντας την ανάγκη να μοιραστώ αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα με όσους περισσότερους μπορώ, το Φεβρουάριο του 2014 δημιούργησα αυτό το ημερολόγιο σκέψεων. Έτσι για να λέμε αυτά που νιώθουμε σε άλλους μπαμπάδες. Στο ενδιάμεσο ξανάγινα πατέρας, αποκτώντας μία πανέμορφη κόρη, τη Χριστίνα-Ιφιγένεια και οι σκέψεις πολλαπλασιάστηκαν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.