Εξωσχολικό πρόγραμμα

Έναρξη σχολικής χρονιάς: Πώς θα διαμορφώσετε το καλύτερο κοινό εξωσχολικό πρόγραμμα

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί για το παιδί την ένταξη σε ένα πλήρως -και αυστηρό ως προς την τήρησή του- διαμορφωμένο καθημερινό πρόγραμμα. Πηγαίνουν σχολείο, φροντιστήριο, εξωσχολικές δραστηριότητες. Ξέρετε, οι δικές τους καθημερινές «επαγγελματικές» υποχρεώσεις.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν υπάρχει και το δικό σου απαιτητικό πρόγραμμα, όπου στο τέλος της ημέρας νιώθεις εξαντλημένος. Των παιδιών όμως η ενέργεια δεν τελειώνει ποτέ, ή σχεδόν ποτέ. Σαν τις μπαταρίες energizer ένα πράμα. Τι κάνετε με αυτό; Τα βάζετε μπροστά σε μία οθόνη μπας και χαλαρώσουν. #not.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ωστόσο η δημιουργία ενός προγράμματος είναι ιδανικό για να γίνετε -μικροί και μεγάλοι- πιο δημιουργικοί, να κάνετε τις επιλογές σας και να παίξετε.

Ξέρετε καλύτερα από τον καθένα τα παιδιά σας. Τι τους αρέσει, τι ΔΕΝ τους αρέσει, τις συνήθειές τους και όλα αυτά αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, σαν να είναι ένα άλλο παιδί.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες προτάσεις για να διαμορφώσετε την καλύτερη κοινή συνύπαρξη:

Αφιερώστε χρόνο για μικρές κουβέντες (να μη λείπει το σνακ)

Είναι καλό να ρωτάτε πως ήταν η ημέρα του παιδιού σας, ωστόσο καλό είναι αυτό να μη γίνεται την ώρα που γυρνάει από το σχολείο. Δώσε του λίγο χρόνο γιατί εκείνη την ώρα σίγουρα θα θέλει να πετάξει την τσάντα στον καναπέ η στο κρεβάτι του και να μην ασχοληθεί με τίποτα που μπορεί να του θυμίζει το σχολείο. Ας πούμε εσείς, σίγουρα θα είχατε μία κακή μέρα στη δουλειά και να μη θέλετε να τη συζητήσετε αμέσως με κάποιον δικό σας, γιατί σας θυμίζει την κακή στιγμή, ή όταν το συζητάτε βγάζετε ένταση. Έτσι είναι και τα παιδιά. Βρες χρόνο εποικοδομητικά να συζητήσεις μαζί του για τη μέρα του. Εκεί του δίνεις μεγαλύτερη αξία. Νιώθει ότι σας έχει κεντρίσει όλο το ενδιαφέρον.

Παρέχετε μερικές επιλογές δραστηριοτήτων

Πολλές φορές οι γονείς πηγαίνουμε τα παιδιά σε μία δραστηριότητα, ίσως για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες για όσα δεν κάναμε όταν ήμασταν παιδιά. Προτείνετε στο παιδί σας διάφορες επιλογές δραστηριοτήτων – από Προσκοπισμό έως κάποιο άθλημα ή καλλιτεχνική δραστηριότητα – και αφήστε το να διαλέξει την καλύτερη για εκείνo. Θα το χαρεί σίγουρα περισσότερο. Τους δίνει μια ελευθερία και νομίζουν ότι έχουν τον έλεγχο.

Πρέπει να συμμετέχετε λίγο

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο μαζί σας μετά το σχολείο. Για την ακρίβεια χρειάζονται ποιοτικό χρόνο μαζί σας παρά ποσοτικό. Τα παιδιά είναι σε θέση να καταλάβουν εάν αποσπάται η προσοχή σας ή είστε εκεί μαζί τους. Αυτό θα σας χαρίσει λίγο χρόνο ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς. Επιλέξτε να πάτε μία εκδρομή, να βγείτε βόλτα για περπάτημα, με το ποδήλατο ή ακόμα, επιλέξτε να χοροπηδήσετε στα κρεβάτια, να παίξετε μαξιλαροπόλεμο. Όλη αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα επίπεδο σύνδεσης που θα διαπερνά την υπόλοιπη ημέρα.

Ναι, (ορισμένες) οθόνες είναι εντάξει

Αχ ώρα οθόνης. Αυτή η στιγμή θα έρθει από μόνη της και δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Να έχετε συμφωνήσει όμως από νωρίς τους κανόνες. Επιλογή προγράμματος από συγκεκριμένη λίστα και για συγκεκριμένο χρόνο κατά τη διάρκεια που είναι στο σπίτι και αυτό συνήθως γίνεται το απόγευμα ή το Σαββατοκύριακο. Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τα όρια και τις προσδοκίες, όχι μόνο για τις εκπομπές αλλά για οτιδήποτε είναι εντάξει να κάνουμε το απόγευμα.

Καλή σχολική χρονιά!!!

Ακολουθήστε το DadsRules στο Instagram:

inst-dr2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *