Έχουμε ευθύνη

Σήμερα, 6 Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, κοινώς bullying!

Ως γονείς έχουμε την αποκλειστική ευθύνη να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας όχι μόνο να αντιμετωπίζουν την όποια επίθεση αλλά το βασικότερο να τους εκπαιδεύσουμε να μην κάνουν επίθεση σε κανέναν και για κανένα λόγο. Εάν σταματήσουν οι επιθέσεις, θα σταματήσουν και τα θύματα! Άρα χρειάζεται περισσότερο πρόληψη και λιγότερο καταστολή και όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερο άρθρο πρέπει να είμαστε έτοιμοι από μικρά για να μην τρέχουμε όταν μεγαλώσει.

Ειδικά όσοι έχουμε μικρά παιδιά θεωρώ ότι μπορούμε με την βοήθεια και ειδικών να το διαχειριστούμε. Όσοι έχουν μεγαλύτερα παιδιά ίσως είναι πιο δύσκολο αλλά τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το bullying (σχολικός εκφοβισμός) δεν αρχίζει και ούτε τελειώνει στους τοίχους ενός σχολείου. Υπάρχει bullying σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής των παιδιών και των εφήβων, υπάρχει bullying στην τηλεόραση και (κυρίως) στα social media. Εν ολίγοις, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα εκφοβισμού που δεν εκφράζεται πάντα με λόγια ή πράξεις αλλά με εικόνες! Και εδώ έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τα παιδιά από αυτές τις εικόνες ή “εικόνες. Απλά παραδείγματα έμμεσης βίας είναι η οδήγησή μας, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε σε μία ουρά, ο τρόπος μου μιλάμε στο κινητό αλλά και όσοι πάτε τα παιδιά σας κυρίως σε ποδόσφαιρο τί ακούγεται από γονείς σε σχετικούς αγώνες που παίζουν ανήλικοι.

Καθημερινά εκπαιδεύουμε τα μικρά ή μεγάλα παιδιά μας να συμπεριφέρονται σωστά ή λάθος. Δεν φταίει το παιδί, εάν φτάσει 15 και χαστουκίσει κάποιον. Εμείς φταίμε, γιατί στα 5 κάτι θα είδε που δεν έπρεπε!

Αφήνουμε τα νεύρα πίσω μας και προχωράμε εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά, τα παιδιά μας να είναι γίνουν περισσότερο άνθρωποι σε μία κοινωνία που δεν μπορεί να υποστηρίξει ανθρωποκεντρικές συμπεριφορές.

Το τηλεοπτικό σποτ του Χαμόγελου του Παιδιού για την ημέρα

Θα κλείσω με λίγα λόγια της διακεκριμένης ακαδημαϊκού Ελένης Αρβελέρ που είπε στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών την περασμένη εβδομάδα: “Να μάθουμε στα παιδιά μας την ανθρωπιά, την αρετή χωρίς θεατές και ακροατές. Αυτά δεν σκοτώνουν”.

Ακολουθήστε το DadsRules στο Instagram:

inst-dr2

Comments

comments

About Κωνσταντίνος Εφραιμίδης

Τον Αύγουστο του 2013 απέκτησα τον γιό μου Γιάννη, ο οποίος ως γνήσιο λιονταράκι μας κάνει ότι θέλει. Νιώθοντας την ανάγκη να μοιραστώ αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα με όσους περισσότερους μπορώ, το Φεβρουάριο του 2014 δημιούργησα αυτό το ημερολόγιο σκέψεων. Έτσι για να λέμε αυτά που νιώθουμε σε άλλους μπαμπάδες. Στο ενδιάμεσο ξανάγινα πατέρας, αποκτώντας μία πανέμορφη κόρη, τη Χριστίνα-Ιφιγένεια και οι σκέψεις πολλαπλασιάστηκαν..

2 Comments

  1. Pingback: Θέμα Παιδείας - DadsRules

  2. Pingback: Εσύ τί θα έκανες; - DadsRules

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.