Πατρότητα 24 ώρες

Έχω καιρό να ασχοληθώ με τη Σουηδία, η οποία διαθέτει ένα από τα καλύτερα και πιο ανθρώπινα συστήματα γονικής άδειας στον κόσμο. Το ισχύον σύστημα επιτρέπει στους γονείς να μένουν στο σπίτι με το παιδί τους για συνολικά 480 ημέρες, ενώ λαμβάνουν επίδομα από το κράτος. Ενενήντα από αυτές τις μέρες κατανέμονται σε κάθε γονέα.

Στόχος αυτού του συστήματος είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων. Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι άνδρες και οι γυναίκες να μοιραστούν ισότιμα τη γονική τους άδεια, εισήχθη επίσης ένα λεγόμενο «επίδομα ισότητας». Όσο περισσότερες ημέρες κατανέμονται εξίσου μεταξύ των γονέων, τόσο μεγαλύτερο είναι το επίδομα. Παρά αυτό το γενναιόδωρο επίδομα και το μοναδικό επίδομα, μόνο ένα μέρος των πατέρων της Σουηδίας χρησιμοποιεί όλες τις ημέρες γονικής άδειας. Μόνο το 14% των γονέων επιλέγουν να μοιράζονται τις ημέρες ισότιμα.

Ο Σουηδός καλλιτέχνης Johan Bävman δημιούργησε ακόμα ένα φωτογραφικό λεύκωμα με μπαμπάδες οι οποίοι όχι μόνο κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης αλλά σε πολλές περιπτώσεις αφιερώνουν όλη τους τη μέρα στο λεγόμενο «parenting».

Φυσικά και δεν θέλω να συγκρίνω κάτι με τις δικές μας ανύπαρκτες παροχές όμως θα τονίσω για ακόμη μια φορά ότι το παιδί το κάνουν 2 και πρέπει μεγαλώνει από 2 γονείς – τις περισσότερες φορές. Όχι μόνο από τη μαμά..

Keep parenting

Ακολουθήστε το DadsRules στο Instagram:

inst-dr2

Comments

comments

About Κωνσταντίνος Εφραιμίδης

Τον Αύγουστο του 2013 απέκτησα τον γιό μου Γιάννη, ο οποίος ως γνήσιο λιονταράκι μας κάνει ότι θέλει. Νιώθοντας την ανάγκη να μοιραστώ αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα με όσους περισσότερους μπορώ, το Φεβρουάριο του 2014 δημιούργησα αυτό το ημερολόγιο σκέψεων. Έτσι για να λέμε αυτά που νιώθουμε σε άλλους μπαμπάδες. Στο ενδιάμεσο ξανάγινα πατέρας, αποκτώντας μία πανέμορφη κόρη, τη Χριστίνα-Ιφιγένεια και οι σκέψεις πολλαπλασιάστηκαν..

One Comment

  1. Pingback: Οι καλύτερες χώρες για να μεγαλώσεις παιδιά - DadsRules

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *